Presencing in organisaties

Kun je zien wat er écht in je organisatie speelt?

We zien alles door onze eigen geconditioneerde bril. Het gevolg hiervan is dat we alles op onze eigen manier betekenis geven, interpreteren en beoordelen. We doen dat met het geconditioneerde ego, dat gebaseerd is op vroegere ervaringen. Je kijkt dus continu naar je organisatie en de gebeurtenissen met de bril van het verleden. Bewustzijnsontwikkeling is het afzetten van die bril. Dan ga je zien wat er werkelijk speelt.

De vraag is of je dit wil. Het afzetten van die bril is ook afscheid nemen van een diepe onbewuste gewoonte. Over het algemeen wordt de bereidheid er energie in te steken groter naarmate er meer problemen zijn. En dat is natuurlijk logisch. Waarom zou je energie steken in iets wat niet als een probleem voelt. We hebben het allemaal al druk genoeg. 

Een belangrijke eigenschap van ego is dat als er wel problemen zijn, dat die vooral buiten zichzelf worden opgelost. De situatie, de procedures, de manier van werken, de communicatie, de teamdynamiek, de collega’s of de cultuur moet worden aangepakt. En ook daar zal best iets te verbeteren zijn. Maar lost dit het kernprobleem op?  En als mensen toch persoonlijke ontwikkeling willen, wordt te vaak de oplossing gezocht in het aanleren van nieuwe strategieën, vaardigheden en denkwijzen. Niet dat dit zinloos is op de korte termijn, maar vroeg of laat gaat de rek eruit. Er komt namelijk geen einde aan en het gaat meestal gepaard met (subtiele) zelfafwijzing. Professionals en leiders zitten in een continu en kansloos verbetertraject in een eindeloze poging successen te boeken, gelukkig te worden/blijven, innerlijke rust te vinden of de zaken onder controle te houden en dit steeds beter te doen. Maar als je goed kijkt zijn er veel mensen aan het overleven en zitten we uiteindelijk, ondanks de goede bedoelingen, toch nog in een krampachtige, vermoeiende werkomgeving. De statistieken over conflicten en burn-outs liegen er niet om. Het kernprobleem wordt maar niet opgelost. Hoe kan dit toch?

Het kernprobleem wordt niet gezien, dus ook niet opgelost

Het kernprobleem is dat we nog te veel met ego zijn geïdentificeerd. Ego is het denk/voel apparaat dat ervoor zorgt dat we in de bovenstaande gevangenis blijven. Liever bekende ellende dan kiezen voor de mogelijkheid dat het anders kan. De gevangenis wordt continu aangepast, opgeleukt of ontkend. Het stoppen met deze poppenkast wordt niet door ego aangedurfd. De deur van de gevangenis staat open, maar we blijven lekker binnen zitten. Al dan niet strijdend, klagend, sputterend of onszelf kleinhoudend. 

Wat is dan de kern-oplossing?

Omdat het kernprobleem niet wordt gezien, zien we de kern-oplossing ook niet. Wat niet gezien wordt is dat onze individuele interne houding veel belangrijker is dan het probleem zelf. Het probleem zelf is van de tweede orde. Het gaat erom vanuit welke plek je met situaties omgaat en welke oplossingen je dus überhaupt een kans geeft. Ego is reactief en dus altijd gericht op het probleem zelf en de reacties daarop van anderen. Vanuit Presencing, niet reactief aanwezig zijn, geef je ruimte aan wijsheid en liefde. Vanuit deze compleet andere dynamiek en energie zie je situaties zoals ze zijn, ga je dus anders handelen en wordt dus ook de toekomst anders. Je acteert vanuit een andere realiteit.  

Presencing

Presencing is niet moeilijk te leren. In feite hoef je het niet te leren, omdat het al in je is. Je bent namelijk altijd aanwezig. Het is bijna zeker dat je dit ook al hebt ervaren. Ook nu. Het is meer dat je erop afstemt. Het werk zit hem meer in het beteugelen en ontspannen van het ego, zodat je ‘het’ uiteindelijk moeiteloos bént. Alle deelnemers aan Bewuster Leiderschap en coaching trajecten (ca 150) hebben Presencing ervaren en gebruiken dit in hun praktijk. Daar gaat het tenslotte om. Wat zou het betekenen voor je organisatie en voor jezelf? 

Onderhoud en verdieping

Het is verstandig en vaak ook noodzakelijk Presencing te verdiepen en te onderhouden. De voordelen van Presencing worden dan steeds groter. Je kunt hier lezen over ‘De strategische voordelen van Verticale Ontwikkeling’ en ‘De effecten van Presencing

Geen tijd?

Filosoferend met een van onze deelnemers, die nu twee jaar met Verticale Ontwikkeling bezig is, over de vraag waarom niet iedereen vol inzet op deze mogelijkheid, kwam hij met het volgende:

Wie wil er nu niet de evenwichtige leider worden die niet onder stress lijdt?

Als je bewust bent dat er een hoop van de drukte en gedoe komt uit ego-gedrag – uiteraard dat van anderen, dan is het wijs om je daarin te verdiepen.

Middels Presencing kom je erachter dat het niet alleen het ego-gedrag van die ander was, maar dat jij de sleutel hebt om situaties te keren.

Een gedeelte gaat over jouw perceptie. Een gedeelte gaat over hoe jij met andermans drukte omgaat. Of die drukte met jou omgaat. Leiden of Lijden.

Middels deze aanpak leren business leaders werkelijk leiderschap te tonen en hiermee om te gaan.

De tijdsinvestering is relatief beperkt omdat het altijd gaat om de eigen houding in de praktijk van het werk. 

Waarom zou je nu tijd investeren in jezelf? ‘Misschien Later’. 

We zijn allemaal geneigd naar de quick fix. Daarnaast, hoe groter de druk wordt hoe sneller mensen geneigd zijn het volgende te denken:

‘Het ligt toch altijd aan de ander.’

‘Het is niet nodig om jezelf helemaal te (laten) zien’

‘Ik heb er gewoon geen tijd voor.’

‘Het is nogal zweverig, dat is niks voor mij. En wat zouden mijn collega’s ervan vinden als ik ermee aankom’.

‘Nu even niet, straks als de grote projecten voor de zomer weg zijn pak ik wel weer eens een boek.’

Uiteraard is de quick fix er niet. Leiders maak je niet in een uur. 

Als je ontwikkeling uitstelt, ren je mogelijk rechtstreeks je burn-out in. En dat doen er velen op dit moment. 1/3 van de medewerkers in midden- en hoger kader ervaart overmatig veel stress. Er is altijd een reden het niet aan te gaan. Is het zwakte, is het angst om de confrontatie met jezelf aan te gaan?

Vanuit de Akademie voor Verticale Ontwikkeling helpen we je graag kennis te maken met of het verdiepen van Presencing als alternatief voor het werken en leven vanuit ego-bewustzijn. Als je geïnteresseerd bent, laat het dan even weten. Bijvoorbeeld via een mail naar info@verticaleontwikkeling.nu . Wat je beschikbare tijd ook is, we maken samen iets passends. Voor jezelf of voor je organisatie. Is het helemaal nieuw? Dan kun je het best contact opnemen voor een kennismakingssessie waarin je zelf Presencing kunt ervaren. Vrijblijvend en gratis uiteraard. Dan weet je meteen wat het is. Je kunt hiervoor hetzelfde mailadres gebruiken.   

Ons aanbod:

Bewuster Leiderschap
De leiderschapsreis waarin je diepgaand kennismaakt met Presence en ego overstijging. Je wordt geïntroduceerd in de basis van Verticale Ontwikkeling. Het legt een fundament voor je verdere ontwikkeling en groei in de komende jaren.    

Leiden vanuit Presence
Intervisie en verdieping via een korte training, die goed past in een drukke agenda, verspreid over het hele jaar. Voor mensen die Presence al hebben ervaren en dit een nog sterker onderdeel willen maken van hun bewustzijnsniveau in de dagelijkse praktijk. Combinatie van online en klassikaal. 

 Persoonlijke coaching is een effectieve en diepgaande manier om persoonlijke thema’s te onderzoeken. Het begint altijd met een vrijblijvend intake-gesprek. Je kunt hiervoor zowel Seline als mij benaderen. 

In-company workshops en teamontwikkeling
Deze worden afgestemd op het niveau van de deelnemers. Meer bewustzijn brengen in je organisatie vergt een specifieke aanpak waar een volgorde in zit. Het begint bij het herkennen van het ‘drama op de werkplek’ en de rol van ego hierin. Vandaaruit ontstaat vanzelf de vraag hoe dit kan worden voorkomen. Pas dan kan gewerkt worden aan ‘Inzicht in Conditionering‘, ‘De weg naarbinnen’ en ‘Presencing’. Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over deze volgorde, onze ervaringen en wat het brengt.  

We hopen je binnenkort te treffen bij een van onze bijeenkomsten.