Gevangen in het oneindige verbeterproject?

Tijdens coaching en opleidingen zien we regelmatig dat professionals het continue verbeterproject waarin ze zelf zitten harstikke beu zijn. Ze krijgen in de gaten dat er geen eind aankomt en dat het eigenlijk noot ‘af’ is of nooit ‘goed genoeg’.  De ontdekking dat het anders kan, lucht dan enorm op.  

We leren allemaal. We leren ook allemaal hoe dat moet. We doen iets, we reflecteren, we stellen een doel of nemen ons voor het anders te doen en doen het dan anders (of niet). We gaan op cursus, we lezen zelf-hulp boeken. Dit is de manier waarop ego leert, waarmee we vaardigheden ontwikkelen en waarmee we kennis opdoen. En dat werkt prima voor de meeste mensen.

Totdat het duidelijk wordt dat er dingen zijn die nooit veranderen. Eigenschappen die diep in de persoonlijkheid liggen en niet beïnvloed worden door dit leerproces. Hier ligt zelfafwijzing en vermoeidheid op de loer. Waarom is dit een oneindig verbeterproject? Omdat de omgeving continu verandert en steeds uitdagender wordt. Het ego vervangt oude strategieën door nieuwe strategieën die het een tijd later ook niet meer passen. De tijd dat je met een strategie door kunt wordt steeds korter. Op een gegeven moment wordt het analyseren en aanpassen te vermoeiend.

Een tweede reden, dat het maar tot op zekere hoogte werkt, is dat ego zelf ontwikkelt is rondom diepe basisovertuigingen die ego zelf niet kan zien. Het verbeterproject vanuit ego zelf is dus altijd beperkt en nooit zeer diepgaand. Het wordt steeds duidelijker dat deze manier van leren nog nauwelijks werkt en in een snel veranderende omgeving die ons tot in de fundamenten uitdaagt. We zijn toe aan een wereldbeeld dat langer meegaat. Het wordt tijd dat het ego uit de driver seat gehaald wordt. 

Dat nieuwe wereldbeeld krijgen we als we de stap naar presencing maken. Je hele realiteit verandert in 1 x. Problemen blijken geen problemen en voor de uitdagingen die er wel zijn, liggen de oplossingsrichtingen voor de hand. Je zet jezelf niet meer vast met beperkende overtuigingen, onnodige emoties en sterke voorkeuren. Je verzet je niet meer tegen wat er gebeurt. Ook hoef je niet zonodig ‘jezelf’ te blijven of ‘jezelf’ te beschermen. Je weet dat er geen eind aan de ontwikkeling komt en streeft niet naar definitieve oplossingen. Het is altijd de volgende stap die van belang is. Je kunt die stap nemen met intentie en op een manier die bij de situatie past. Ultiem situationeel dus. Je gaat dan merken dat juist doordat er veel wordt losgelaten, je invloed toeneemt. Je hoeft namelijk niet meer vanuit ego-bewustzijn, met alle krampachtigheid en eisen, te acteren. Je kunt doen wat nodig is vanuit een rustiger en ruimer bewustzijn, dat veel meer wijsheid en liefde bevat. En je blijft koersvast omdat helder is hoe je wil zijn. Hier is aandacht, innerlijke rust, geluk, ontspanning, focus, flow en al het andere waar ego zo actief naar op zoek is. En als de omgeving echt niet bij jou past, ga je automatisch verder kijken.  

Voel jij de vermoeidheid van het continue, eindeloze en kansloze verbeterproject of wil je gewoon Presence verdiepen en versterken? Dan weet je ons te vinden. Hieronder staan de mogelijkheden op een rij. Via de links vind je meer informatie op de website. 

Bewuster Leiderschap
De leiderschapsreis waarin je diepgaand kennismaakt met Presence en ego overstijging. Je wordt geïntroduceerd in de basis van Verticale Ontwikkeling. Het legt een fundament voor je verdere ontwikkeling en groei in de komende jaren.    

Leiden vanuit Presence
Intervisie en verdieping via een korte training, die goed past in een drukke agenda, verspreid over het hele jaar. Voor mensen die Presence al hebben ervaren en dit een nog sterker onderdeel willen maken van hun bewustzijnsniveau in de dagelijkse praktijk. Combinatie van online en klassikaal. 

 Persoonlijke coaching is een effectieve en diepgaande manier om persoonlijke thema’s te onderzoeken. Het begint altijd met een vrijblijvend intake-gesprek. Je kunt hiervoor zowel Seline als mij benaderen. 

In-company workshops en teamontwikkeling
Deze worden afgestemd op het niveau van de deelnemers. Meer bewustzijn brengen in je organisatie vergt een specifieke aanpak waar een volgorde in zit. Het begint bij het herkennen van het ‘drama op de werkplek’ en de rol van ego hierin. Vandaaruit ontstaat vanzelf de vraag hoe dit kan worden voorkomen. Pas dan kan gewerkt worden aan ‘Inzicht in Conditionering‘, ‘De weg naarbinnen’ en ‘Presencing’. Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over deze volgorde, onze ervaringen en wat het brengt.  

We hopen je binnenkort te treffen bij een van onze bijeenkomsten.