Het jaar van de stress

Het jaar van de stress

2024 lijkt een spannend jaar te worden. Op allerlei gebieden. Wat het werkelijk gaat worden weten we natuurlijk niet, maar ik ga er wel vanuit dat de toename in hectiek en chaos van de afgelopen jaren doorgetrokken wordt. Je kunt proberen dit tegen te gaan, je zaken zo goed mogelijk te regelen en voorbereid te zijn en ik raad je dat ook zeker aan. Maar dat is natuurlijk niet het enige. 

Ik zie de toenemende hectiek ook als een uitnodiging om te kijken wat er werkelijk gebeurt. Waar en hoe de chronische stress, die synchroon met die hectiek lijkt toe te nemen, werkelijk wordt gemanifesteerd. En dat is in onze psyche, waar ideeën over hoe het leven en wijzelf zouden moeten zijn, wat we moeten presteren en hoe we ons moeten voelen regeren. Ego kijkt naar gebeurtenissen door de ‘ik’-bril en maakt alles persoonlijk. We hebben de overtuiging dat we als persoon, als individu, door het leven kunnen of zelfs moeten en dat het allemaal over ‘mij’ en ‘mijn’ gaat. Dit zijn uitgangspunten die uitermate effectief zijn voor een lichamelijk overlevingsmechanisme in levensbedreigende situaties. Deze uitgangspunten blijken niet effectief te zijn voor de ‘gewone’ chaos in het dagelijkse bestaan. Ego gaat er automatisch vanuit dat gebeurtenissen bedreigend kunnen zijn en zet ons fysiologische overlevingssysteem 24/7 aan. En dat is ongezond.

Wat ik iedereen toewens voor het komende jaar is om in spannende tijden het standpunt van Presence te kunnen innemen. Dat je niet gaat vechten tegen wat er gebeurt, dat je niet bang hoeft te zjin voor wat er gebeurt, maar dat je het volledig kunt ervaren. Goede en slechte tijden. Zodat je zoveel mogelijk kunt doen wat nodig is, en geraakt wordt door het leven, zonder chronisch van slag te raken. Dat je het geluk, de rust, het plezier en alles waar ego naar op zoek is, vindt in ‘Zijn’. Wat dat is er altijd. 24/7.

Dit is geen directe oplossing voor de shit in de wereld, maar wel een fundamentele. Vanuit dit standpunt kun je doen wat nodig is. Doe je wat jij bij kunt dragen, waar dan ook. Dit helpt je om je best te doen zonder vast te hoeven klampen aan je gelijk of aan de gewenste uitkomst. Dan ben je niet ongeïnteresseerd, maar juist maximaal effectief en betrokken en ga je op kruissnelheid de goede kant op. Je bent in staat je eigen weg te volgen, met alle gevolgen en ervaringen die daarbij horen. 

Wil je Presencing ervaren, verdiepen of onderhouden in ’24? Kijk dan eens in het jaarplan hieronder wat jouw het best past. Je kunt meer lezen via de links, die verwijzen naar de website. 


Bewuster Leiderschap
De leiderschapsreis waarin je diepgaand kennismaakt met Presence en ego overstijging. Je wordt geïntroduceerd in de basis van Verticale Ontwikkeling. Het legt een fundament voor je verdere ontwikkeling en groei in de komende jaren.    

Leiden vanuit Presence
Intervisie en verdieping via een korte training, die goed past in een drukke agenda, verspreid over het hele jaar. Voor mensen die Presence al hebben ervaren en dit een nog sterker onderdeel willen maken van hun bewustzijnsniveau in de dagelijkse praktijk. Combinatie van online en klassikaal. 

 Persoonlijke coaching is een effectieve en diepgaande manier om persoonlijke thema’s te onderzoeken. Het begint altijd met een vrijblijvend intake-gesprek. Je kunt hiervoor zowel Seline als mij benaderen. 

In-company workshops en teamontwikkeling
Deze worden afgestemd op het niveau van de deelnemers. Meer bewustzijn brengen in je organisatie vergt een specifieke aanpak waar een volgorde in zit. Het begint bij het herkennen van het ‘drama op de werkplek’ en de rol van ego hierin. Vandaaruit ontstaat vanzelf de vraag hoe dit kan worden voorkomen. Pas dan kan gewerkt worden aan ‘Inzicht in Conditionering‘, ‘De weg naarbinnen’ en ‘Presencing’. Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over deze volgorde, onze ervaringen en wat het brengt.  

We hopen je binnenkort te treffen bij een van onze bijeenkomsten.