Effecten van Presencing

Als je reactie geconditioneerd is, probeer je een standaardoplossing toe te passen op een nieuwe situatie

Stress, energieverlies en gedoe? Er is een alternatief!

De ‘normale’ manier waarop we problemen oplossen en doelen realiseren veroorzaakt veel energie verlies. We zijn veel te veel op persoonlijk niveau betrokken, waardoor elke tegenslag, elke onverwachte gebeurtenis, elke andere mening als een aanval of bedreiging kan voelen. Dit is de basis van elk drama op de werkplek en elk conflict. Het ego maakt gebeurtenissen persoonlijk en wil het overnemen. De oplossingen die dan worden bedacht zijn niet altijd even wijs. Het gaat tegen de stroom in. Er ontstaat weerstand en gedoe, soms zelfs schade. Vermoeidheid komt en dat maakt het alleen maar erger.

Effecten van Presencing

In de jaren dat we hiermee bezig zijn, hebben we veel effecten van Presencing mogen meemaken. Jullie vertelden over gesprekken die plotseling beter liepen, collega’s die anders reageerden, teambesprekingen die rustiger verliepen, tot aan: “op het oog gaat er van alles mis, en toch gaat het goed met me”.

De grootste effecten treden op als je de plek vindt waar je onvoorwaardelijk aanwezig bent en ‘voelend’ contact maakt wat er is. Hier en nu, met alles wat zich aandient. Je ego, met alle oordelen, voorkeuren, meningen, conditioneringen en overtuigingen heeft dan een stap opzijgezet. Je bent dan in staat om er als persoon tussenuit te blijven en Presence de gelegenheid te geven te laten zien wat nodig is.

Presencing is dus niet iets wat je doet of wat van jou of van mij is. Als je ertussenuit kunt blijven geef je ruimte aan de liefdevolle, wijze en creatieve kracht die zorgt dat dingen duidelijk worden, kunnen helen en hun loop kunnen vinden. En vooral bij het laatste ben jij, als persoon nodig. Ergens moet er vormgegeven worden aan dat wat nodig is te gebeuren. Dat is het moment dat je als persoon instapt en gaat doen.

Ook voor jou als persoon heeft dit enorme voordelen. Je kunt namelijk vertrouwen op dit proces. Dat er inderdaad gebeurt, wat nodig is, dat je in actie komt als het zover is. Je gaat dan mee in de stroom van het leven: dat gaat MOEITELOOS. Je werkt vanuit de plek waar je rustig, tevreden en gelukkig bent. Je innerlijke staat hangt dus veel minder af van de resultaten en omstandigheden. Als dingen lukken is het leuk en natuurlijk doe je je best, maar de resultaten definiëren jou niet meer. Als het niet lukt is dat geen persoonlijk drama, waardoor je in je wijsheid kunt blijven als het spannend wordt.

Be Present and enjoy the doing

Je worden een baken voor je omgeving

Presencing werkt aanstekelijk op je omgeving. Als het zuiver genoeg is, hebben mensen de neiging om zich ook in het Presencing-veld te begeven. Er ontstaan open gesprekken en er is meer vertrouwen. En jij ‘draagt’ dit, omdat je het vertrouwen hebt in wat er gebeurt en de capaciteit hebt ‘ertussenuit te blijven’. Omdat jij in staat bent Presencing te brengen en te behouden, ook in lastige en uitdagende omstandigheden. Zonder angst, zonder gedoe, moeiteloos. Je krijgt steeds meer toegang tot extra capaciteiten.

Ben je toe aan een alternatief of ben je deze weg al ingeslagen en wil je verdiepen?

Kijk dan eens naar de training Bewuster Leiderschap, coachingsmogelijkheden.

Voor verdieping kun je kijken naar de verdiepingsdagen

Of neem contact op via info@verticaleontwikkeling.nu