Anders kijken naar: overspannenheid en burn out

Er blijken 1,2 miljoen medewerkers last te hebben van burn out klachten in Nederland. Dat kost veel geld en betekent een hoop ellende. Natuurlijk helpt het om de omstandigheden van de medewerker te verbeteren. Vermindering van werkdruk, opleiden van managers, cultuurverandering, werkbelevingsonderzoeken en vitaliteitsprogramma’s worden uitgerold. Maar dat doen we al 30 jaar… en de cijfers worden alleen maar slechter. Wat zien we toch over het hoofd? Zou het kunnen zijn dat we fundamenteel anders met onszelf om moeten gaan? Dat we gaan beseffen dat we er niet meer uitkomen met ego-bewustzijn en zijn agressieve strategieën? Strategieën die er altijd vanuit gaan dat de situatie en jijzelf niet goed genoeg zijn. De omstandigheden gaan echt niet ‘beter’ worden. We worden steeds meer uitgenodigd om anders te kijken, zodat we gaan zien hoe het werkelijk zit. Dat we niet ons psychologisch construct zijn, dat het alleen een krampachtig overlevingsmechanisme is dat niet meer richtinggevend hoeft te zijn in je leven. Het goede nieuws is, dat er een alternatief is…

Als mensen ontdekken dat er meer is dan hun psychologische construct en de bereidheid hebben op onderzoek uit te gaan, wordt het leven moeitelozer. De kramp verdwijnt. Dan zijn mensen veel minder afhankelijk van hun omstandigheden. Dan zijn ze minder slachtoffer en nemen ze gemakkelijker de regie over hun leven. Er is innerlijke rust en emotionele volwassenheid. Dit zijn geen strategieën van ego, maar kwaliteiten die een mens standaard tot zijn beschikking heeft. Dit gebeurt als de identificatie met het mentaal-emotionele overlevingssysteem met al zijn copingmechanismes wordt losgelaten. 

In een programma dat is gericht op het ‘gezonder’ maken van je organisatie mag Verticale Ontwikkeling dus niet ontbreken!

De Akademie voor Verticale ontwikkeling komt graag met organisaties in gesprek die hier meer over willen weten. Het zou zo maar eens een strategisch voordeel kunnen zijn op termijn!

Stuur ons een mailtje via info@verticaleontwikkeling.nu en we gaan in gesprek.