Vind balans en innerlijke rust in je leven; tot welke categorie behoor jij?

De bewijzen dat emotionele stress een bepalende factor is in onze zoektocht naar geluk en gezondheid blijven zich opstapelen. Structurele onbalans (dis-ease) in het emotionele systeem leidt op langere termijn tot ziektes. Het heeft o.a. een sterk negatief effect op het immuun-, het hormoon- en energiesysteem en zelfs op de manier waarop de genen zich manifesteren in onze gesteldheid. Het is moeilijk te raden wat dit de maatschappij kost en hoeveel menselijk leed hiermee gepaard gaat.

Tegelijkertijd is emotionele stress een belangrijke krachtbron en richtingaanwijzer voor persoonlijke groei. Het geeft precies aan waar we nog iets te doen hebben, wat ons raakt en dus wat ons uit balans trekt. Juist hier ligt de sleutel.

Stress is taboe

We hebben verschillende manieren om met emotionele stress om te gaan. Tot welke categorie behoor jij?

Er zijn grofweg vier categorieën te duiden:

  1. De eerste categorie zijn mensen die emoties wegdrukken of negeren. Ze zullen zich afkeren van emoties die ze niet voelen willen. Als er bijvoorbeeld boosheid is, wordt dat weggedrukt en blijven ze op het oog rustig.
  2. De tweede categorie zijn mensen die emoties laten gaan en ervan uitgaan dat de emotie de waarheid spreekt. Ze zijn echt volledig boos in de volle overtuiging dat hun iets is aangedaan en dat anderen daar de schuld van zijn. Ze zijn vooral gericht op het veranderen van de omstandigheden.
  3. De derde categorie zijn mensen die emoties gedurende de dag opkroppen en later gaan sporten, ontspannen, mediteren om weer in balans te raken.
  4. De vierde categorie zijn mensen die belangrijke emoties doorvoelen zonder die ongeremd te uiten. Ze keren als het ware naar de emotie toe op het moment dat die er is (of zo kort mogelijk daarna). Dat maakt categorie vier anders dan de anderen.

Wat werkt niet?

De eerste drie strategieën om met emotionele stress om te gaan zullen NOOIT leiden tot innerlijke rust. Dat komt omdat de emotie zelf niet wordt gevoeld. Er zit de fundamentele overtuiging onder dat de emotie zelf niet oké is en dat er dus iets mis is. Dat brengt mechanismes op gang die veel energie kosten; bij categorie één is dat het onderdrukken van de emotie, bij twee het uiten van boosheid met alle gevolgen van dien en bij drie wordt het activiteitenlijstje nog langer als het al was (je moet nog meer, dan je al moest).

Wat werkt wel?

Bij categorie vier ontstaat het besef dat emoties niet verkeerd zijn en dat ze aangeven welke overtuigingen je echt hebt, ook onbewust. Ook begin je te beseffen dat de beschermingsmechanismes, die de overige categorieën een grote rol spelen, niet nodig zijn. Juist in de afkeer en de beschermingsmechanismes zit de innerlijke onrust. Die zit niet in de emotie zelf, maar in de manier waarop je ermee omgaat. Deze aanpak maakt je ook minder afhankelijk van de omgeving en de omstandigheden.

Na verloop van tijd ben je het grootste deel van de dag in balans en verdwijnen de negatieve effecten van chronische stress terwijl de poorten naar persoonlijke ontwikkeling openblijven. Deze situatie is niet statisch. Het leven blijft je uitnodigen te voelen en te ontwikkelen. En dat maakt het mooi, boeiend en vreugdevol en dit alles voltrekt zich in innerlijke rust…

Interesse?

Kijk dan eens naar de training Bewuster Leiderschap of onze coachingsmogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen