Het drama op de werkplek (3): Hoe meer controle, hoe beter

We nemen aan dat er zoiets is als ‘het lot’. Er overkomen ons dingen die we niet onder controle hebben, zoals ziekte, dood, ongelukken, een pandemie, verliefd worden, het winnen van de loterij…

ÈN

We nemen aan dat we (tot een bepaald niveau) kunnen bepalen en beïnvloeden wat er gebeurt door de juiste keuzes te maken en de juiste acties te doen.

ÈN

We nemen aan dat controle over wat er gebeurt en wat we doen ook betekent dat we controle hebben over de uitkomsten van onze acties. Hoe meer controle, hoe meer succes. Doelen zullen worden bereikt, we zullen gelukkig zijn, we bereiken de ideale situatie. Controle is beter dan overgave. Dit is een ‘normaal’ uitgangspunt in alle bedrijven die ik zie.

ÈN

Ego vertaalt dit naar: ‘Als je geen controle hebt, heb je een probleem’. Ego is niet van overgave. Het voelt onzeker, zwak, alsof je geen goede leider of professional bent. In een normaal bedrijf laat je zien dat je ‘het onder controle hebt’. Anderen zien dit graag, het geeft vertrouwen.

In werkelijkheid is er zoveel in een organisatie dat een professional niet onder controle heeft; de markt is niet maakbaar, klanten zijn niet te ‘beheersen’, ook de concurrentie niet, de economie niet, veranderingen binnen het bedrijf niet, aandeelhouders niet, collega’s niet, medewerkers niet, bazen niet…
De manager, de professional die niet in overgave kan zijn, heeft een serieus, vet probleem. Die ervaart alles als stress omdat de controle er niet is, terwijl wel de schijn moet worden opgehouden. De professional gaat forceren of gaat zich verschuilen.

1

In overgave zijn

Betekent dat je in het moment, vanuit de juiste intentie handelt: ontspannen, alert, transparant, duidelijk, creatief, mededogend, ondanks dat je geen idee hebt hoe de dingen uiteindelijk zullen zijn. Vanuit het ego voelt dit als een enorm risico en doe je dit niet.

Maar besef: alleen in overgave kun je werkelijk zien hoe de situatie daadwerkelijk ìs. Je waarneming wordt niet gekleurd door emoties, stress en historie. Je hebt het niet nodig dat dingen anders zijn, dan ze zijn. Op zich heb je daar ook geen keuze is. Het is namelijk al zo. Doordat je de waarheid aankunt, zoals die is, heb je ook het juiste startpunt voor je acties. Het betekent niet dat je geen richting kiest. Je werkt continu naar de best mogelijke toekomst die in elk moment aanwezig is. Dat is de intentie, zonder dat je de krampachtige behoefte hebt een voorspelbare weg af te leggen of een specifiek doel te realiseren. Het is als surfen op de golven.  Je bepaalt in het moment, in de flow wat nodig is om te doen. Afhankelijk van wat er op je afkomt. De surfer is alert, anticipeert, geeft alles wat ze heeft, Het is onvoorspelbaar, los van voorkeuren, het is een avontuur, het is overgave!

Een moderne organisatie surft…
Een moderne leider surft…
Een moderne professional surft…

Navigerend vanuit wijsheid

Lees verder over Verticale Ontwikkeling en hoe je kunt leren behendig te zijn in het moment, te leven en te werken vanuit je intuïtie. In deze onvoorspelbare tijd is dat een aanrader!