De zes gezichten van het ego: deel 6 Afstand houden

Het idee van afgescheidenheid

De Akademie voor Verticale Ontwikkeling zoekt continu naar wegen om professionals te helpen effectief met hun ego om te gaan. De negatieve impact die het ego (ook) heeft op samenwerken en leiderschap kan worden omgezet naar de positieve invloed die elke mens in zich heeft. Als de belemmeringen wegvallen kan een ander, effectiever operating system worden geactiveerd. Het ego heeft vele gezichten. In deze serie onderzoeken we de zes belangrijkste.

Diepe verbinding met anderen

Verbinding of verbondenheid is het tegenovergestelde van afstand houden. Metaalbedrijven die verbindingen maken, schroeven, lassen of lijmen de onderdelen aan elkaar. Soms is het zelfs onmogelijk de onderdelen weer in de originele staat los te maken. Bij mensen gaat diepe verbondenheid gepaard met liefde . De onvoorwaardelijke liefde die je normaalgesproken voelt voor je kind bijvoorbeeld.

Zakelijke context

Je zult je afvragen of dit nodig is in een zakelijke setting. Is het nodig je verbonden te voelen met collega’s, je teamleden, je baas, je medewerkers? Het antwoord is natuurlijk ‘Ja’. Het is onmogelijk samen te werken zonder een gevoel van verbondenheid. Een gemeenschappelijke doelstelling is een vorm van verbondenheid. Mensen die hetzelfde doel nastreven voelen dat. Je kunt de mate van verbondenheid zien op een glijdende schaal van 1 tot 10. Een 1 scoor je als je toevallig bij hetzelfde bedrijf werkt en verder niks. Een 10 scoor je als je van je collega’s houdt zoals van je kind. Onvoorwaardelijk dus. Het zal duidelijk zijn dat het laatste niet veel voorkomt. Kun jij er iets bij voorstellen hoe het zou zijn in jouw organisatie als het merendeel van de mensen een 8,9 of 10 zou scoren? Misschien krijg je een beklemmend gevoel bij de gedachte alleen al. Of misschien voelt het wel als iets wat je graag zou willen.

# 6 Het ego voelt geen diepe verbondenheid met anderen

Het ego is het ego omdat het zich juist afscheidt van anderen. Ik ben Ik en jij bent jij. Een ego kan dus geen 10 scoren. Het idee dat je min of meer losstaat van je omgeving is de meest fundamentele eigenschap van het ego. Het ego kan zich alleen verbinden ‘onder voorwaarden’. Die voorwaarden worden continu gemonitord. Verbondenheid kan als een risico voelen voor het ego. Vroeg of laat gebeurt er iets wat niet fijn of positief is. Dan gaat het ego zich roeren. Het ego gaat aan de slag met als doel dat wel aan de voorwaarden wordt voldaan. Andere ego’s vinden juist dat iedereen een 10 moet scoren. Op het moment dat dat een eis wordt en je gaat klagen of verwijten als er niet aan die eis wordt voldaan, scoor je zelf dus ook veel lager dan een 10…

Het lijkt logisch dat we in een zakelijke context geen onvoorwaardelijke verbondenheid voelen. Toch kan dit als het ego uit de driver’s seat wordt gehaald. Dat betekent overigens niet dat je geen afscheid neemt of zuivere feedback, die pijnlijk kan zijn, geeft. Dat doe je juist wel, omdat het het juiste is om te doen in bepaalde omstandigheden. Soms werkt het gewoon niet.

Durf jij je te verbinden?

schaamte in samenwerking

Kijk eens naar onderstaande punten, herken je die bij jezelf of bij mensen in je omgeving?

  1. Ik – zij denken, bijvoorbeeld omdat je dat logisch vind, vanuit je rol, of omdat het gewoon normaal is.
  2. Gereserveerd opstellen
  3. Intimiteit ontwijken, angst voor kwetsbaarheid
  4. Verbaal ‘agressief’ reageren als mensen dichtbij komen
  5. In je hoofd leven, het ontkennen van je gevoelens
  6. Jezelf niet laten zien, schaamte
  7. Niet open zijn

Uiteraard is er ook een link met andere gezichten van het ego: #1 Oordelen#3 emotionele reactiviteit. Iets minder voor de hand liggend is de link met de gezichten van het ego waarbij je jezelf juist afhankelijk maakt van je omgeving. Bijvoorbeeld bij De zes gezichten van het ego; deel 5: Slachtoffers en De zes gezichten van het ego; deel 2: Waardering. Ook daar ligt het idee van  ‘afgescheidenheid’ aan ten grondslag. Er moet een afstand zijn om je afhankelijk te kunnen opstellen. Het idee van afgescheidenheid is de basis van het ego en daarmee ook het belangrijkste gezicht van het ego.

Vaak is het onbewust

Vaak speelt zich dit af op onbewust niveau. We hebben in onze vroege jeugd allemaal overtuigingen, angsten, verwachtingen en verdedigingsmechanismen geleerd waarvan we ons niet meer bewust zijn. Deze zijn nog steeds actief in de vorm van ‘schaduwgedrag’. Dit zorgt ervoor dat je een paar van de bovenstaande 6 punten met een ‘ja’ beantwoord hebt.

Wat heb je hier nou aan bij leiderschap en samenwerking?

Mensen hebben behoefte aan verbondenheid én aan afgescheidenheid tegelijkertijd. We zijn dus continu op

vrouwenkring

zoek naar de juiste balans. Voor een professional is het een enorm voordeel als het eigen ego niet in de weg zit. Dat je jezelf volledig kunt laten zien als dat nodig is, dat je niet op de vlucht gaat voor kwetsbaarheid, dat je open kunt zijn. Dan heb je het niet nodig om je psychologische oogkleppen (deel 4)  op te zetten. Je ziet je omgeving objectief. Je neemt waar wat er is zonder inkleuring vanuit je ego en kunt dan ook sluiten en jezelf beschermen als het echt nodig is. Jij bent dan nooit de belemmerende factor in de samenwerking!

Openheid wordt je normale houding. Sluiten gebeurt incidenteel.

Wil je meer weten over hoe het ego werkt en er serieus mee aan de slag gaan? Wil je weten hoe je hiermee om kunt gaan? Check dan zeker de training Bewuster Leiderschap: de belangrijkste leiderschapsreis voor alle professionals en leiders. We onderzoeken in deze training wat er gebeurt als je leeft en werkt vanuit het gebied achter het ego. 

Wil je coaching?

Een deel van het bovenstaande speelt zich af in het onbewuste. We hebben in onze vroege jeugd allemaal overtuigingen, angsten, verwachtingen en verdedigingsmechanismen geleerd waarvan we ons niet meer bewust zijn. Deze zijn nog steeds actief in de vorm van ‘schaduwgedrag’. Om je hier weer volledig van bewust te worden en de nadelige effecten om te zetten in positieve kracht is coaching de beste aanpak. Als je hier eens over wil praten, neem dan contact op via info@verticaleontwikkeling.nu. of lees verder over:

Bewuster Leiderschap
De leiderschapsreis waarin je diepgaand kennismaakt met Presence en ego overstijging. Je wordt geïntroduceerd in de basis van Verticale Ontwikkeling. Het legt een fundament voor je verdere ontwikkeling en groei in de komende jaren.    

Leiden vanuit Presence
Intervisie en verdieping via een korte training, die goed past in een drukke agenda, verspreid over het hele jaar. Voor mensen die Presence al hebben ervaren en dit een nog sterker onderdeel willen maken van hun bewustzijnsniveau in de dagelijkse praktijk. Combinatie van online en klassikaal. 

 Persoonlijke coaching is een effectieve en diepgaande manier om persoonlijke thema’s te onderzoeken. Het begint altijd met een vrijblijvend intake-gesprek. Je kunt hiervoor zowel Seline als mij benaderen. 

In-company workshops en teamontwikkeling
Deze worden afgestemd op het niveau van de deelnemers. Meer bewustzijn brengen in je organisatie vergt een specifieke aanpak waar een volgorde in zit. Het begint bij het herkennen van het ‘drama op de werkplek’ en de rol van ego hierin. Vandaaruit ontstaat vanzelf de vraag hoe dit kan worden voorkomen. Pas dan kan gewerkt worden aan ‘Inzicht in Conditionering‘, ‘De weg naarbinnen’ en ‘Presencing’. Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvend gesprek over deze volgorde, onze ervaringen en wat het brengt.  

We hopen je binnenkort te treffen bij een van onze bijeenkomsten.