Verticale Ontwikkeling, anders kijken naar (werk)tevredenheid

Voel je je als leidinggevende nog steeds verantwoordelijk voor de tevredenheid van je werknemers? Leg je de verantwoordelijkheid voor jouw beleving nog bij anderen? Lees dan vooral verder…

Het is onmogelijk te beschrijven of te vertellen hoe het is om vanuit presencing te leven en te werken. En tegelijkertijd hebben we allemaal die ervaring. We weten hoe het voelt als je met vakantie bent, op een terrasje zit en niks hoeft. Er gewoon bent. Zonder iets te willen, zonder problemen, zonder gedachten die om aandacht schreeuwen. We ervaren dan innerlijke rust, tevredenheid en geluk. Moeiteloos!

Het idee dat dit het gevolg is van de omstandigheden: mooie natuur, een mooi land, het zonnetje, fijn gezelschap, geen volle agenda, klopt niet. Het is onze natuurlijke staat van zijn die we ervaren als we niet worden afgeleid door problemen, gedachten, volle agenda’s, conflicten, moeten, angst etc.

Het is dus maar net waar je je aandacht op richt. Op gedachten of op aanwezig zijn. Problemen, angst, stress, gedoe worden met gedachten gecreëerd. Het is bizar om tot de ontdekking te komen, dat als je in je lichaam kunt zijn in plaats van in je hoofd, problemen er gewoon niet zijn. Het is een andere realiteit die het gevolg is van radicaal anders omgaan met jezelf en met wat er is. Bij afwezigheid van problemen, afwezigheid van verzet tegen wat er is, is er geluk en innerlijke rust.

Verticale ontwikkeling maakt je geluksgevoel onafhankelijk van de omstandigheden. Door letterlijk te ontdekken dat het niet nodig is iets te doen, te hebben, te weten of te beheersen om gelukkig te zijn. Het is juist deze overtuiging die ervoor zorgt dat we gaan DOEN als er geen geluk is in plaats van dat we het verzet tegen wat er is LATEN. En dat leer je bij Verticale Ontwikkeling.

Door het besef dat je zelf heel veel invloed hebt op je (werk)beleving wordt je onafhankelijker van omstandigheden. Dan ontspant de krampachtige poging om iedereen tevreden te houden, en de poging anderen zover te krijgen dat ze jou tevreden houden. Dan kunnen we het volwassen gesprek voeren met elkaar.

Spreekt dit je aan? Kijk dan ook even naar onze training Bewuster Leiderschap.